top of page
Search
Writer's pictureAv. Hatice Kübra Ekici

“EMEKLİLİĞİM İPTAL EDİLDİ-SGK MÜFETTİŞİNDEN YAZI GELDİ-SAVCILIK İFADEYE ÇAĞIRDI.” NE YAPMALIYIM?

Son yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu, sahte sigortalılık nedeniyle emekliliklerin iptali ve prim günlerinin silinmesi konularında firmalar ve şirketler üzerinde denetimler yapmaktadır. Sahte sigortalılık, işyerinin gerçek dışı olarak gösterilmesi sonucu prim günlerinin silinmesi sürecidir.


●      SAHTE SİGORTALILIK TESPİT EDİLİRSE SIRASIYLA BAŞINIZA GELMESİ MUHTEMEL OLAYLAR


  1. EMEKLİLİĞİNİZ İPTAL EDİLİR -PRİM GÜNLERİNİZ SİLİNİR-YAPILAN ÖDEMELERİN GERİ ÖDENMESİ İÇİN TARAFINIZA RESMİ YAZI GÖNDERİLİR.

  2. SGK MÜFETTİŞİ TARAFINDAN İFADENİZ ALINMAK ÜZERE TARAFINIZA RESMİ YAZI GÖNDERİLİR.

  3. İDAREYE (SGK) SAVUNMANIZI VERDİKTEN YAKLAŞIK 3AY-6AY ARASINDA SGK’NIN İHBARI NETİCESİNDE İKAMET ETTİĞİNİZ CUMHURİYET SAVCILIĞI TARAFINDAN İFADEYE ÇAĞRILIRSINIZ.

  4. İFADENİZ ALINDIKTAN SONRA SAVCININ TAKDİRİNE BAĞLI OLARAK HAKKINIZDA DAVA AÇILACAKTIR.

  5. AÇILACAK DAVA; EMEKLİ OLDUYSANIZ YAHUT EMEKLİ OLMASANIZDA BU SÜREÇTE BİR FAYDA SAĞLADIYSANIZ (ANALIK ÖDENEĞİ-EMZİRME ÖDENEĞİ  GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ VS.)  RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK VE NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK SUÇUNDAN SUÇUNDAN  AĞIR CEZA MAHKEMESİNDE DAVA AÇILIR.

  6. EMEKLİ OLMADIYSANIZ VE HERHANGİ BİR FAYDA SAĞLAMADIYSANIZ YALNIZCA RESMİ EVRAKTA SAHTECİLİK SUÇUNDANASLİYE CEZA MAHKEMESİNDE DAVA AÇILIR.

  7. RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK SUÇU 2-5 YIL ARASINDA; NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK SUÇU 3-10 YIL ARASI CEZA YAPTIRIMI İLE ADLİ SİCİLİNE İŞLEYECEK OLAN CİDDİ BİR SUÇTUR.


Eğer sahte sigortalılık tespit edilirse ve sigortanız iptal edilirse, bu karara itiraz edebilirsiniz. İtiraz sürecinde haklarınızı korumak için belge ve delil sunmak önemlidir. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hatalı tespitlerinden kaynaklanan mağduriyetler için hukuki destek almanız gerekebilir. Sahte sigortalılık durumunda yapılan ödemelerin geri alınması ve cezai yaptırımlarla karşılaşmanız da mümkündür.

Sahte sigortalı olarak mağdur olursanız, sigorta müfettişleri sizi ifadeye çağırabilir ve işvereninizin sizi sigortalı göstermesi karşılığında ne kadar ödeme aldığınızı sorabilirler. Bu durumda, sigorta günleriniz iptal edilebilir ve kullandığınız sağlık hizmetlerinin bedeli sizden talep edilebilir.


 Emekliyseniz ve iptal edilen günler nedeniyle emeklilik için gereken gün sayısını tamamlayamıyorsanız, emekliliğiniz iptal edilebilir. Fazladan ödenen maaşın bedelini geri ödemeniz gerekebilir.


Bu süreçte emniyet müdürlüğü ve mali suçlar şube müdürlüğü sizi ifadeye çağırabilir ve savcılığa sevk edilebilirsiniz. Bu durumda Ağır Ceza/Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanabilirsiniz.


Özet olarak hakkınızda başlatılan süreç adli ve idari olmak üzere iki koldan yürüyecektir. Her aşama -her iptal durumu ve her çalışma şekli (işyerinde çalışma, uzaktan çalışma- home ofis vs) için ayrı savunma yöntemleri kullanılmakta olup, bu süreci yönetmek için bir avukat ile çalışmak, ceza ve iş mahkemelerinde haklarınızı savunmak ve sürecin ciddiyetini ve gerekliliğini anlamak çok önemlidir.



AV.HATİCE KÜBRA EKİCİ

05370602510



emeklilik iptali

emeklilik iptali


62 views

Comments


bottom of page